Bajram u USK: Kurban Bajram dočekan s radošću

U ozračju radosti i sreće, muslimani širom svijeta jutros su dočekali Kurban bajram.Namazu je kao i svaki Bajram prisustvovao veliki broj muslimanskih vjernika u svim džamija širom USK.

BIHAĆ

Centralno klanjanje Bajram namaza za područje Unsko-sanskog kantona  održano je jutros u prepunoj Sportskoj dvorani „Luke“ u Bihaću.

Klanjanje je predvodio i Bajram namaz imamio, te bajramsku hutbu održao bihaćki muftija Hasan ef. Makić. Govorilo se o  značaju klanja kurbana odnosno prinošenja žrtve naglašavajući da je to obaveza svih onih koji su u mogućnosti da je izvrše.

KLJUČ

Bajram namaz klanjan je na više od 25 mjesta u svim džamijama i mesdžidima na području  bosanskokrupskog  medžlisa. Centralna svečanost održana je u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi gdje je klanjanje Bajram namaza predvodio glavni imam ove džamije Ishak ef. Sedić. Bajram namaz klanjan je i u sportskoj  sali Druge osnovne škole gdje se okupilo više od 500 vjernika.Primjetno je da je na ovogodišnjem Bajram namazu bio prisutan veliki broj naših građana zaposlenih u inostranstvu, koji su produženi vikend iskoristili za posjetu domovini.

BOSANSKA KRUPA

Bajram namaz na području medžlisa Islamske zajednice Ključ klanjan je jutros u svim džamija na području ovog medžlisa i to u 13 stalnih i četiri povremena džemata. Najveći broj vjernika Bajram namaz klanjao je u gradskoj džamiji u Ključu, a namaz je predvodio imam gradske džamije Mensur ef. Štulanović. Efendija Štulanović poručio je vjernicima da je Bajram vrijeme kada se porodica i prijatelji  okupljaju, kada ljudi opraštaju jedni drugima i kada se poziva na pomirenje.

BUŽIM

Jutros je u prepunoj Bijeloj džamiji Varoška Rijeka klanjan Bajram namaz kojeg je predvodio imam Nijaz ef. Hadžić. Bajram-namaz je protekao u lijepoj atmosferi i velikom zadovoljstvu sa porukom da ovaj veliki praznik vrati vjeru, nadu i međusobno povjerenje. Bajram je klanjan u još dvadeset džamija na području Medžlisa islamske zajednice Bužim. Po tradiciji se nakon klanjanja bajram-namaza pristupa obredu klanja kurbana, nakon čega se meso dijeli rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnima. Od kurbanskog mesa se pripremaju tradicionalna bosanska jela koja će biti na sofri za bajramski ručak. Tokom dana, po tradiciji, muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, familiji, prijateljima, a žene dočekuju one koji će doći u bajramsku posjetu.

SANSKI MOST

U općini Sanski Most Bajram namaz klanjan je u u 30 obnovljenih i novoizgrađenih džamija. Centralna bajramska svečanost održana je u Hamzibegovoj džamiji, gdje je Bajram namaz predvodio Husein ef. Kovačević, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sanski Most. Povodom Kurban bajrama na Trgu oslobodilaca u Sanskom Mostu održan je tradicionalni bajramski koncert pod nazivom „Predbajramsko veselje“.  Organizatori su Medžlis islamske zajednice Sanski Most i općina Sanski Most, a učestvovali su hor „Gazije“ iz Bužima, ansambl „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, te KUD “Kozara” iz Donje Ljubije i KUD „Sanski biseri“ iz Sanskog Mosta.

VELIKA KLADUŠA

Najveći blagdan Muslimana , Kurban bajram, u Medžlisu Islamske zajednice Velika Kladuša dočekan je i obilježen u svih njegovih 26 džemata. Ovogodišnja posjeta u svim džamijama bila je izuzetno dobra i znatno bolja nego u prethodnim periodima. Inače, Medžlis Islamske zajednice Velika Kladuša nije ove godine organizirao nikakve posebne aktivnosti Kurban bajrama već je to bilo prepušteno džematima. Ipak, sutra, u subotu, u velikokladuškoj Gradskoj sportskoj dvorani biće održana Skupština Medžlisa a potom i bajramska akademija.

Imam u džematu Mala Kladuša Asim ef. Mulalić, koji je nakon sabah namaza održao hutbu za svoje vjernike, u ovom džematu dužnost imama obavlja već punih 22 godine. Njegova hutba, nakon što je uputio iskrene bajramske čestitke prisutnim vjernicima, pojašnjavala je koje su to dužnosti, obaveze i lijepi običaji obilježavanja Kurban bajrama.

Nakon klanjanja Kurban bajrama i pozdrava sa svojim imamom, džematlije su dale sergiju za svoju džamiju i Islamsku zajednicu, a potom se uputili svojim kućama i porodicama na porodično obilježavanje ovog velikog islamskog praznika.

KOMENTARI NA ČLANAK - UKUPNO: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Bihac.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Bihac.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bihac.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Scroll To Top